מתכון למרק בורשט פולני: הנאה של טעמים ועושר צבעים
ברור שיש רגעים בחיים שבהם אנחנו רק רוצים משהו אחר, משהו יחודי, משהו שמחמם את הלב והנשמה. מרק הבורשט הפולני נופל בדיוק לקטגוריה הזו; זו מנה שהכינה סבתי, שגדלתי עליה, היא תמיד הכינה אותו בחורף – יכול להיות שזו אחת הסיבות שאני מחובר אליה כל כך. מדובר במרק סלק שהופך למנה מדהימה, שהטעמים שלה ממכרים והצבעים שלה פשוט מעלפים. המנה הזו היא לא רק אוכל, אלא תרבות, זכרונות וחום משפחתי.
זמן הכנת המתכון
– משך ההכנה: 60 דקות
– רמת קושי: קל
– כמות מנות: מתאים ל-4-6 מנות
הרכיבים הדרושים
- 4 סלקים בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות
- 2 גזרי דמוי טיול, קלופים וחתוכים לעיגולים
- 1 בצל גדול, קצוץ דק
- 2 שיני שום, קצוצות דק
- 2 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות
- 1 כוס כרוב קצוץ
- 2 ליטר מים או ציר ירקות
- 3 כפות מלח (או לפי טעם)
- 1־2 כפות חומץ (לפי טעם)
- 2 כפות סוכר
- שמיר קצוץ לקישוט
- שמונת (לריח)
מרכיבים חלופיים
אם אתם מחפשים גרסה טבעונית, פשוט השאירו את השמנת החמוצה בצד או השתמשו בשמנת צמחית. כמו כן, אפשר לשדרג את המרק בתוספת של קטניות כמו חומוס או עדשים שמוסיפים מרקם וטעם.
שלבי ההכנה
- מבשלים את הסלקים בסיר עם מים רותחים במשך 20 דקות או עד שהסלק רך.
- מניחים את הסלקים המבושלים במהירות במים קרים על מנת לשמר את הצבע.
- בסיר אחר מטגנים בצל ושום עד שהבצל שקוף.
- מוסיפים את הגזר ומאדים כ-5 דקות.
- מוסיפים את תפוחי האדמה, הסלקים והכרוב.
- לתוך הסיר מוסיפים את המים או הציר, מלח, סוכר וחומץ.
- מבשלים על חום נמוך במשך 30 דקות עד שהכל רך.
- בוחשים ומתקנים תיבול על פי הצורך. אם לטעמכם נדמה שהמרק מתוק מדי, אפשר להוסיף עוד חומץ.
- מניחים למרק להתקרר כמה דקות ומקשטים בשמיר קצוץ לפני ההגשה.
שדרוגים ותוספות אפשריים
למי שרוצה לקחת את המרק למקום נוסף – אפשר להוסיף קוביות של בשר לקראת סוף הבישול או מעט שמנת חמצמצה מעל על מנת לייצר שילוב טעמים פשוט משגע. תוספת של פוקצ'ות או לחם חם בצד תעשה את השקת פחות נדירה ונעימה.
שאלות ותשובות
איך אפשר לדעת אם הסלקים מבושלים כמו שצריך?
הסלקים מוכנים כשקל לכם לדקור אותם עם מזלג – הם צריכים להיות רכים אך לא מרוסקים, על מנת להשאיר אותם קוביות אטרקטיביות במרק.
מה לעשות אם המרק יוצא מתוק מדי?
אם אתם מוצאים שהמתיקות גוברת, יש תמיד את האפשרות להוסיף עוד חומץ או מלח, כך שהסלט יתאזן.
האם אני יכול להקפיא את המרק?
כן, אפשר להקפיא את הבורשט. רק מומלץ להקפיא את המרק בשלב שלוקחים אותו לפה, אחרת הירקות עשויים לאבד את המרקם שלהם.
מה הוא הזמן הטוב ביותר לאכול את הבורשט?
דווקא מרקים כפי בורשט משיגים את העונג המלא לאחר יום במקרר, כך שהם עשויים להיות טעימים יותר ביום שלמחרת.
האם אני יכול להשתמש בבצלים פרוסים קפואים?
למה לא? אם זה מה שיש לכם בבית, אפשר בהחלט להשתמש בהם. רק ודאו שהם לא מתוקים מדי.
מהם היתרונות הבריאותיים של הבורשט?
הסלק הוא מקור מצוין לחומרים נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים, וויטמינים כמו ויטמין C – כך שאוכלים לא רק טעים, אלא גם בריא!
האם הבורשט מתאים לכל עונה?
למרק בורשט יש את יופיו בכל עונה, אבל הוא בהחלט מתקשר יותר לחורף כשהוא חם ומחמם את הלב.
האם ניתן להפוך את הבורשט לחריף?
בהחלט! אפשר להוסיף פלפל חריף קצוץ או פפריקה חריפה כדי לשדרגו.
מהי הדרך הטובה ביותר להגיש את הבורשט?
אפשר להגיש את הבורשט עם שמנת חמוצה מעל ועם שמיר לקישוט – גם עושה את זה יפה וגם מוסיף טעמים!
למה כדאי לי לנסות את המתכון הזה?
כי זה מתכון מדהים, אגדי, ולא קשה להכנה. מעבר לכך, אם יש לכם זכרונות מחוויות משפחתיות עתיקות כלשהן, תוכלו לשחזר ולהחיות אותם.
אז אחרי כל זה, למה אתם מחכים? הכינו את המתכון הזה ועשו חיים באולם המטבח שלכם! שתפו את המתכון הזה עם החברים שלכם ואל תשכחו לקשט את שולחן החג שלכם עם כל הטעמים המושלמים של מרק בורשט. כולם ישתגעו מהטעמים והצבעים המרגשים!