שמן זית

שמן זית – עולם ומלואו

אחת המתנות הגדולות ביותר שבני האדם קיבלו הוא התיאבון, והאהבה למזון. העונג והאושר שמזון נותן לנו ממלא את חיינו בהזדמנויות לגיוון, למימוש פנטזיות, לשעשוע, ביטוי עצמי ויצירתיות, והכול בטעמים ומתכונים מגוונים.

כאן בישראל, אחד המרכיבים העיקריים בתזונה הינו שמן הזית, השמן המובחר והאיכותי בעולם. בכל רחבי העולם שמן עץ הזית ידוע כשמן איכותי וייחודי, ו הדרישה לשמן זית הולכת וגדלה. עם הדרישה עולה גם כמות הייצור, התלויה כמובן בנטיעה וגידול של עוד עצים, וכמובן שמחירו ברחבי העולם הולך וגדל עם השנים.

ישראל הינה מעצמה של שמן זית, והרבה מן השמן המיוצר בישראל הינו שמן איכותי במיוחד המגיע גם לייצוא. עצי זית רבים נטועים ברחבי הארץ, ובעונת המסיק ישנה חגיגה שלמה של תחרויות וטעימות הכוללת אורחים מכל העולם.

שמן זית – תחילת ההכנה

שמן זית הוא אחד מפריטי המזון העתיקים ביותר, ושימושיו בעבר היו הרבה מעבר למזון, עם תכונות של קדושה ופאר. עתיקות ימיו של שמן זה מציעה לנו לפגוש היסטוריה עשירה של דרכי הכנה, אך לכולן מכנה משותף ברור – לחיצה.

על-ידי לחיצת הזיתים תחת לחץ גבוה במיוחד ניתן להפיק מהם את השמן הכלוא בתוכם, וישנם פתגמים רבים המספרים כי כל טיפת זיעה שנפלטה במהלך המסיק שווה לטיפת שמן אחת, מה שמעיד על הפוטנציה הרבה המיוחסת לשמן, אך גם, כמובן, על היוקרה שלו, ועל ערכו הרב.

התהליך המלא של הכנת השמן

הכנת שמן הזית נשענת בימינו על אמצעים מודרניים הכוללים שלבים שונים:

  • מסיק – הורדת הזיתים מהעץ, מה שנעשה בחבטות, טלטול, או, כשמודבר במטעים גדולים ומסחריים, במנערת עצים ייעודית.
  • ניפוי – נעשה לרוב על-ידי מפוח בהכנסת הזיתים למכונה, כאשר תפקידו לסלק את העלים והענפים הקטנים שאולי הגיעו עם הזיתים, ועלולים להשפיע לרעה על טעמו הטהור ועל רמת חמיצותו.
  • מעיכה – במכונה הבאה הזיתים ימעכו וייכתשו עד דק בכדי להפיק כמה שיותר מן השמן האצור בתוכם.
  • חימום – נוהג עליו וויכוחים רבים (כבישה קרה מול כבישה חמה), בו מחממים עד לטמפרטורות משתנות את השמן בכדי לעודד הפקה של כמות רבה יותר.